Çene bölgesinde bulunan kas gruplarından birisi de masseter kasıdır. Çenenin yan tarafında bulunan ve en güçlü çiğneme kası olan masseter kası dışarıdan görünecek kadar belirgin hale geldiğinde masseter hipertrofisi (masseter büyümesi) denilen durum ortaya çıkar. Bu durumun nedenlerinin başında diş sıkma ve gıcırdatma gelir. Bunun yanı sıra et tüketiminin çok olması ve sık sık sakız çiğnemek de masseter kası büyümesine neden olur. Böyle bir durumla karşılaşan kişilerin tedavisinde kullanılan yöntem de masseter botoksu’dur. Halk arasında çene botoksu olarak da bilinen masseter botoksu, çenedeki masseter kasının bulunduğu yüzün alt kısmının inceltilmesi işlemidir.
Diş sıkma, diş gıcırdatma, aşırı sakız çiğneme gibi sebepler çene kaslarında büyümelere sebep olur. Bu durum estetik açıdan istenmeyen görünümlere neden olabilir. Özellikle kadın hastaların aşırı maskülen bir yüze sahip olmasına sebebiyet verir. Bu görüntüyü gidermek ve diş sıkmadan kaynaklı baş ve çene ağrılarından kurtulmak isteyen kişiler, çene botoksu işlemine başvurabilirler.
Yüzdeki kırışıklıklara ilk uygulandığında etkisi ortalama 4.5-6 ay sürer. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre zaman içinde 8-10 aya kadar uzar. Koltukaltına ilk uygulandığında terlemeyi ortalama 10-12 ay kadar düzene sokar. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre 16-18 aya kadar uzar.
Hayır, mümkün değildir. Botoks doktor tarafından kas içerisine enjeksiyonla yapılır. Kremler ise cilde uygulanır, yüzeysel etkilidir. Etki mekanizmaları farklıdır. Botoks dinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde etkilidir. Kremler, cildi besleme, nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma işlevlerini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletmektedir. Botoks ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, belirli bir süre için ciltte kırışma meydana gelmesini engeller.